Tänä vuonna pidin ensimmäistä kertaa hyötypuutarhaa ja vähän ohrasesti sen kanssa kävi. Keväällä istutin tavallista salaattia ja rucolaa, tilliä monta riviä, retiisejä, persilijaa, sipulia, kesäkurpitsaa ja pinaattia. Innokkaasti jaksoin nyppiä puutarhastani rikkaruohot pois, mutta sekään ei täysin auttanut hyvän sadon saamiseen. Salaatti ei koskaan tullut pinnalle, muutamaa yksittäistä lehteä lukuun ottamatta. Kylvin siemenet kuulemma liian syvälle, joten se pilasi kauniin salaattimaani. Retisi kasvoi sitten senkin edestä. Muutaman onnettoman sain syötyä, mutta maku oli niin karvas, joten muut saivat jäädä peltoon. Nyt siellä sitten onkin lähes nyrkinkokoisia, halkeilleita, karvaita ja kukkivia kasveja, jotka odottavan vain maatumista.

Persilijan käskettiin ohjeiden mukaan liottaa vuorokauden. Laitoin ne huolellisesti vesilasiin lillumaan, mutta sitten kylvö vähän viivästyi ja ne likosivatkin sitten pari viikkoa. Kylvin ne kuitenkin, vaikka ne olivat jo alkaneet vähän homehtua. Mitään ei arvattavasti pinnalle tullut, joten unohdin vallan ne persilijat. Viime viikolla sitten kun taas nypin rikkaruohoja huomasin uuden rikkaruoholajin ja nypin ne innokkaasti pienintäkin lajin edustajaa myöten pois. Olivat sitten persilijaa, kun myöhemmin niitä tutkin ja maistelin. Sinne meni se keittojen maustaja.

Pinaatti oli hyvässä kasvussa, mutta lopulta kai kärsi kuivuudesta ja kuivui ja maatui pois ennen kuin ehtisin yhtäkään lehteä käyttämään hyväksi. Sipuli vielä näyttää hyvältä, joten sen suhteen on toivoa. Mutta vielä se ehtii jonkun mädäntymistaudin itseensä saamaan ennen syksyn sadonkorjuuta. Tillin suhteen olen aika toiveikas. Istutin maahan myös kymmenen kesäkurpitsan siementä ja viisi niistä on itänyt. Kaksi tainta on vielä aika pieniä, joten niihin en suuresti toivoani ole laittanut, mutta kolmessa taimessa on jo kauniit kukat ja pieni kesäkurpitsan mollurakin. Ehkä saamme edes kotona kasvatettua kesäkurpitsaa.

Mies istutti perunaa ja hernettä ja ne tuntuu onnistuneen aika hyvin. Taitaa olla niin, että maalaisilta se onnistuu itsestään ja kaupunkilaisen on turha mennä kokeilemaan mitään... Pihaan istutetut kesäkukkaset ja kehäkukka ja pensaskrassi ovat kuitenkin viihtyneet, joten taidan soveltua paremmin noihin kukkaistutuksiin kuin hyötypuutarhoihin.